Wat is paardencoaching

Vaak krijg ik de vraag waarom ik coach met paarden.

Een paard is een prooidier, een vluchtdier en een sociaal dier. Paarden beschikken over natuurlijke sensoren waarmee ze non-verbale signalen oppikken en daar bijzonder sensitief op reageren. Om in de natuur te kunnen overleven kunnen paarden in een fractie van een seconde een inschatting maken van een sitatie. Een paard is daarnaast een sociaal dier en afhankelijk van de leiders van de kudde. Een paard geeft in de kudde regelmatig feedback aan anderen in de kudde en reageert op de omgeving. Deze kwaliteiten van het paard zet ik in in de coachingstrajecten. Je krijgt in het coachingstraject dan ook direct feedback van het paard. Het paard spiegelt jou in het hier en nu, geeft direct een reactie op het wel of niet congruent zijn in je gedrag, gevoel en wat je zegt. Een paard wil zich namelij veilig voelen bij jou, jou als leider accepteren om de richting en het tempo te bepalen.

Ik werk aan de hand van de 5 pijlers van leiderschap en vanuit de Transactionele Analyse.

  • Richting bepalen
    De leidende kracht is een zachte uitnodigende kracht. De leidende merrie gaat haar kudde voor naar de lekkerste hapjes, naar een veilige slaapplaats. Weet jij waar je naar toe wilt ? Heb je een plan ? Hoe motiveer jij je mensen jou te volgen?
  • Tempo bepalen
    De drijvende kracht is een stevige en meer dwingende kracht. De drijvende hengst drijft de kudde voort om het gevaar voor te blijven. In beweging blijven en hun snelheid is van levensbelang. Hoe ga jij om met tempo en planning in je leven ? Hoe kom jij in beweging? Hoe zet jij anderen in beweging?
  • Positie innemen
    Elk paard in de kudde heeft een eigen plek. Er geldt in de kudde een duidelijke rangorde en hierarchie. Er is in de kudde voortdurend een spel gaande van ruimte claimen en ruimte krijgen, of niet krijgen, dus positie innemen en grenzen stellen. Ken jij jouw positie en je bijbehorende grenzen? Hoe ga jij om met grensoverschrijdend grdrag van anderen? Kun jij nee zeggen? Zo niet wat houd je tegen?
  • Communicatie
    De leidinggevende paarden, de hoogste in rangorde, bepalen een groot deel van de communicatie in de kudde. Wie staat bij wie, wanneer mag er gespeeld worden, wanneer wordt er geslapen. Zij weten waar het water te vinden is of het lekkerste gras. Kennis is macht. Ben jij leidend in de communicatie naar anderen of meer volgend? Hangt dat af van de situatie of heb je het geleerd vroeger van je ouders? Zou je het willen veranderen?
  • Verbinding
    Ook al staan de paarden in de kudde soms een eind uit elkaar, ze houden elkaar goed in de gaten. Ze scannen elkaar regelmatig, er is altijd een ‘lijntje’. Dat moet ook wel want achterblijven terwijl de anderen vertrekken kan levensgevaarlijk zijn. De wolven pakken de achterblijver. Dus als de verbinding wordt verbroken breekt er paniek uit. Hoe is jouw verbinding met jezelf, je lichaam, je emoties en je gedrag? Wat gebeurt er met jou als een ander de verbinding met jou verbreekt?

Waarom ik werk vanuit de TA (transactionele analyse)

Iedereen heeft namelijk boodschappen van de ouders meegekregen. Doe je wel voorzichtig onderweg ? Wees lief voor anderen. Help elkaar en anderen. Doe je best op school ! Wees sterk als het een keer spannend is. Allemaal goede bedoelingen natuurlijk want de ouders hebben het beste met je voor. Maar die goede bedoelingen pakken ook wel eens verkeerd uit. Als je te veel je best doet op je werk krijg je een burn-out. Als je alleen maar anderen helpt en dat heel graag doet, vergeet je je zelf. Je kunt natuurlijk alle ballonnen in de lucht proberen te houden, maar je kunt ook ontdekken dat de dingen die vroeger wel werkten dat nu misschien niet meer doen. En dat is natuurlijk helemaal niet erg.
Je krijgt gaandeweg je levensroute meer inzichten, je ontmoet nieuwe mensen, krijgt ander werk, krijgt een relatie, je sport .. dus er verandert steeds iets.

Dus laat je niet onder water trekken door de bakstenen en probeer niet alle ballonnen in de lucht te houden. Wees nieuwsgierig naar andere mogelijkheden en loop eens een ander pad. Dat doe je al door eens te kiezen voor het werken met een paard. Kom in beweging buiten. Ga direct oplossingsgericht aan de slag want een paard reageert op jouw lichaamstaal en interactie. Voel je veilig bij een paard. Je hoeft er namelijk niet op om gecoacht te worden. Dus ook mensen die wat angstig zijn voor een paard kunnen werken met een paard. Zie hoe het paard reflecteert op jouw gedrag. Ze hebben geen (voor)oordeel. Het is eens iets heel anders, kan confronterend zijn, maar is meestal ook erg leuk!

Wil je zelf ervaren hoe het is om door paarden gecoacht te worden, maak eens een afspraak.