Paardenklacht voor pubers

Paardenkracht voor Pubers

In navolging van het succes van de cursus Pony Power voor Kids (sociale vaardigheidstraining voor kinderen vanaf 6 jaar), organiseert Stal Bolheim ook een uniek ontwikkelingsprogramma voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar, Paardenkracht voor Pubers.
Paardenkracht voor pubers is een uniek programma voor pubers: schoolverlaters van de basisschool, brugklassers en kinderen die in de beginjaren van het voortgezet onderwijs veel last hebben van het "puber zijn".
Kortom voor elk kind in deze levensfase dat behoefte heeft aan wat extra begeleiding in de sociale ontwikkeling en emotionele groei.
De cursus wordt gegeven door ervaren coaches één paarden / pony's! De kinderen werken in kleine groepen aan ontwikkelingsdoelen en voelen zich daardoor meer zelfverzekerd.

De pubers leren vaardigheden om in het dagelijks leven toe te passen zoals adequaat communiceren, NEE kunnen zeggen wanneer iets niet goed voelt, effectief samenwerken en veel meer. De pubers werken in de cursus in een persoonlijk werkboek. Hierdoor werkt de cursus ook nog door wanneer ze weer naar huis gaan. Ze kunnen alles nog eens doorlezen en oefeningen maken die over henzelf gaan. Ouders kunnen eventueel meekijken en meelezen wat er zoal voorbij komt in de cursus. Het gaat ook om leren van en met elkaar, maar ook samen met de pony's. Letterlijk in beweging komen, ZELF DOEN, ZELF ERVAREN en ZELF LEREN. Daarnaast is het ook gewoon leuk en gezellig.

Kom in je Kracht met Paardenkracht!

  • Wie ben jij?
  • Waar heb jij behoefte aan?
  • Wat wil je graag?
  • Hoe zien anderen jou?
  • Hoe ga je om met (lastige) situaties?

Jij bent Jij

Jij bevindt je als puber in een levensfase waarin veel veranderingen plaatsvinden. Je begint nu aan het vormen van je eigen identiteit. Een hele spannende maar ook uitdagende levensfase. Dit is het begin van het vinden van jouw rol in de 'grote' wereld.
Wij ondersteunen jou hier graag bij en helpen je op weg. Samen met de pony's en paarden bouwen wij een symbolische brug naar jouw eigen persoonlijke kracht.
Wil je graag leren hoe je met lastige situaties om kunt gaan? Wij helpen je graag op weg!

Wat maakt de cursus uniek?

De cursus bestaat uit 5 lessen op een middag die we gezamenlijk afspreken, passend in de roosters van de pubers, plus een terugkom-ochtend.
Er wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden die goed van pas komen, zoals bij de overstap naar het voortgezet onderwijs.
Geen saaie zitsessies, maar praktijkgerichte lessen, waarin oefeningen gedaan worden mét pony's en paarden. Wel starten we elke les met theorie en werken in een werkboek
Afwisseling van theorie en praktijk en leren met elkaar, letterlijk in beweging komen, ZELF DOEN, ZELF ERVAREN en ZELF LEREN.
In de cursus Paardenkracht voor Pubers worden thema's behandeld zoals: communicatie, omgaan met nieuwe situaties, je ruimte verkennen, grenzen aan geven en bewaken, groepsprocessen, samenwerken, omgaan met emoties en meer. Ieder kind ontvangt een eigen persoonlijk werkboek, waarin ook ouders, en andere familieleden mee leren. Zo ondersteunt de leermethode het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Waarom met PONY'S?

Er is bewust gekozen voor een cursus met pony's en paarden. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn.

Het samenzijn met de paarden versterkt het positieve zelfbeeld en geeft een kind veel zelfvertrouwen. Door het aanraken en knuffelen van de paarden wordt er een 'positief' stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine) van het kind, waardoor het kind zijn/haar zorgen even kan vergeten.

Daarnaast leert het kind ook over gedragsvaardigheden. Paarden zijn zeer sensitief en pikken elk signaal feilloos op.
Daardoor spiegelt het paard het kind, en reageert op zijn/haar gedrag. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen hiervan. Ze leren zich snel aanpassen doordat ze dit direct in de praktijk met de paarden oefenen. Door de directe feedback van de paarden en de deskundige begeleiding van de coaches ontstaan er essenti&eeuml; leermomenten.

OVERIGE INFORMATIE:

De cursus is inclusief:

  • 5 lessen met elk een nieuw thema
  • een uniek eigen Paardenkracht werkboek;
  • een diploma uitreiking;
  • een kort verslag voor de ouders;
  • een terugkomdag, ca. 3 weken na het einde van de cursus;

En er is ook nog een Paardenkracht voor Pubers deel 2! Als de cursus is afgerond is er een mogelijkheid voor een vervolg. Paardenkracht voor Pubers deel 2 bestaat ook uit 5 lessen en een terugkomdag. We gaan dan de thema's uit deel 1 verdiepen. Aan de orde komen bijvoorbeeld oordelen, veroordelen en beoordelen, compromissen sluiten en wat zijn jouw talenten.

Nieuwsgierig geworden? Zodra zich 2 of meer Pubers hebben aangemeld starten we een nieuwe groep. Vraag via info@bolheim.nl informatie aan of spreek een ontmoeting af met de pony's.

En kijk ook eens op de landelijke site van Paardenkracht voor Pubers.